Διεύθυνση

Ελ.Βενιζέλου 80-82, Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη
+30 2310 733 113

Τροφές που βοηθούν τον ύπνο

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού υποφέρει από αϋπνία, ενώ ακόμα περισσότεροι άνθρωποι (περίπου τα 2/3 του πληθυσμού) συχνά παραπονιούνται για διαταραχές στον ύπνο τους. Σχεδόν όλοι μας έχουμε περάσει περιόδους στις οποίες ξυπνάμε στον ύπνο μας, δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε το πρωί, αισθανόμαστε νύστα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κ.α. Οι διαταραχές αυτές φυσικά επιδρούν αρνητικά στην διάθεση, στη συγκέντρωση  και συνολικά στην απόδοση μας στη δουλειά, στο σχολείο ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, οι διαταραχές στον ύπνο ακόμα και για ένα βράδυ οδηγούν σε μείωση της απόδοσης και της ικανότητας συγκέντρωσης κατά περίπου 30% την επόμενη μέρα.

Θρεπτικά συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες, η τρυπτοφάνη και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αϋπνιών. Η τρυπτοφάνη φαίνεται να είναι ίσως η πιο σημαντική θρεπτική ουσία για την ποιότητα του ύπνου μας, καθώς στον οργανισμό μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία σχετίζεται με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και υποβοηθά τον ύπνο. Τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη, όπως το γάλα, αλλά και τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι σύμφωνα με μελέτες αυξάνουν τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα, όπως όλα τα αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου. Αντίστοιχα, και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, και έμμεσα βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου (προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών Β). Άλλα τρόφιμα που φαίνεται να συμβάλλουν είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, αλλά και μυρωδικά, όπως ο άνηθος ή ο βασιλικός.

Tip 1: Μην τρώτε μεγάλες ποσότητες στο βραδινό γεύμα, και ιδίως λιπαρά φαγητά.
Πολύ μεγάλα γεύματα οδηγούν συνήθως σε στομαχικές διαταραχές που συνδέονται με διαταραχές στον ύπνο και επιδεινώνουν τα συμπτώματα αϋπνίας.

Tip 2: Αντίστοιχα, δεν πρέπει να πάτε στο κρεβάτι σας με άδειο στομάχι, καθώς το πιο πιθανό είναι ότι θα «χάσετε» τον ύπνο σας. Η υπογλυκαιμία προκαλεί την έκκριση ορμονών (προκειμένου να ρυθμιστούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα), οι οποίες ουσιαστικά διεγείρουν τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διαδικασία του ύπνου.