Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών οπωσδήποτε συμβάλλει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σύμφωνα με αποδεδειγμένες επιστημονικές έρευνες και μελέτες. Για να καρπωθούμε τα ωφέλη, καλό θα είναι να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Κι αυτό συνολικά, όχι δηλαδή 5 μερίδες φρούτων συν 5 μερίδες λαχανικών. Μία μερίδα ζυγίζει περίπου 80 γρ., που αντιστοιχεί σε ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους, 1 φλυτζάνι ωμά λαχανικά ή ½ φλυτζάνι βρασμένα λαχανικά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου ώστε να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο επιλεκτικούς.
5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να συμπεριλάβουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας ημερησίως είναι:
- Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
- Βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
- Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών.
- Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου.
- Έχουν θαυμάσια γεύση και τεράστια ποικιλία.
Παρακάτω σας παραθέτουμε ποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορείτε να πάρετε από διάφορα φρούτα και λαχανικά:
Βιταμίνη Α: Κολοκύθα, γλυκοπατάτα, μάνγκο, καρότο
Βιταμίνη Β1: Φασόλια, σόγια
Βιταμίνη Β2: Μανιτάρια, παντζάρια, χόρτα, σπανάκι, σόγια
Βιταμίνη Β3: Μανιτάρια, πατάτα
Βιταμίνη Β6: Πατάτα, φασόλια, αβοκάντο, μπανάνα, καρπούζι
Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπ φρούτ), φράουλες, ακτινίδιο, πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, τομάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι
Βιταμίνη Ε: Φυτικά έλαια
Βιταμίνη Κ: Λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, σπανάκι, χόρτα, κουνουπίδι, μαρούλι, λάχανο
Ασβέστιο: Χόρτα, σπανάκι
Ιώδιο: Μανιτάρια, ηλιόσπορος
Κάλιο: Φασόλια, παντζάρια, χόρτα, μπανάνα, πεπόνι, σόγια, κολοκυθάκια, αγκινάρα, ντομάτα
Μαγνήσιο: Σπανάκι, φασόλια, μπρόκολο, μπανάνα, καρπούζι
Σίδηρος: Σπανάκι, φασόλια, σόγια, κεράσια, βερύκοκο
Φολικό οξύ: Σπαράγγια, σπανάκι, φακές, μαυρομάτικα φασόλια, μαρούλι, χόρτα, μπρόκολο, πορτοκάλι, παντζάρια