Διεύθυνση

Ελ.Βενιζέλου 80-82, Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη
+30 2310 733 113

Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφικές Διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές πρόσληψης τροφής μπορούν να θεωρηθούν σαν την νέα μάστιγα της εποχής. Τα αίτια τους είναι πολυπαραγοντικά και συνδέονται άμεσα με συναισθηματικές και ψυχολογικές διαταραχές. Η εμφάνιση τους ξεκινάει συνήθως κατά την εφηβική ηλικία και παρουσιάζεται τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άντρες με μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες.

Νευρική ανορεξία

Σε αντίθεση με το όνομα της, η ανορεξία δεν σημαίνει απώλεια της όρεξης. Υπάρχει άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το σωματικό του βάρος πάνω από το κατώτερο φυσιολογικό ενώ διακατέχεται από έντονο φόβο να μην παχύνει με αποτέλεσμα να περιορίζει την τροφή του υπερβολικά. Το βάρος και το σχήμα του σώματος του καθορίζει τον τρόπο που αξιολογεί τη ζωή του. Το 50% πραγματοποιεί βουλιμικές κρίσεις, χρήση καθαρτικών, διουρητικών, χάπια διαίτης, πρόκληση εμετού και καταφεύγει σε υπεργυμναστική προκειμένου να πετύχει χαμηλό σωματικό βάρος.

Νευρική Βουλιμία

Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα βουλιμικά επεισόδια με κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το άτομο χρησιμοποιεί εκκαθαριστικές μεθόδους όπως εμετό, χρήση διουρητικών, καθαρτικών, χαπιών, υπεργυμναστική ή εξαντλητικές δίαιτες για απώλεια βάρους. Τα άτομα με βουλιμία αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο και δεν μπορούν να ελέγξουν την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν με έντονα αισθήματα ενοχής και ντροπής.

Αδηφαγική διαταραχή

Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας με μεγάλη κατανάλωση τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα (2-3 ώρες). Τα βουλιμικά επεισόδια συμβαίνουν το λιγότερο 2 φορές την εβδομάδα και δεν συνοδεύονται συνήθως από εμετούς, καθαρτικά, αυστηρές δίαιτες, υπεργυμναστική, διουρητικά, χάπια διαίτης. Κατά τη διάρκεια του βουλιμικού επεισοδίου το άτομο νιώθει να χάνει τον έλεγχο με την τροφή και ύστερα νιώθει ενοχές για την ποσότητα που κατανάλωσε.