Print Options:

Καλαμάρια γεμιστά

Υλικά
  • 4 φρέσκα καλαμάρια από 400-500 γρ το καθένα
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι του νερού κρασί
  • 1 ποτήρι του νερού ρύζι κίτρινο για πιλάφι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτές
  • Λίγος μαϊντανός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3 ποτήρια νερό
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια τραβώντας το κεφάλι προς τα πάνω για να μη σκίσουμε καθόλου το κορμί. Τα πλένουμε πολύ καλά. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και λίγα μουστάκια από τα καλαμάρια. Αχνίζουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και μετά από λίγο τα ψιλοκομμένα μουστάκια. Σβήνουμε με το κρασί, όπου έχουμε διαλύσει την ντομάτα πελτέ. Προσθέτουμε το μαϊντανό. Αφού λιγοστέψει η σάλτσα προσθέτουμε 1,5 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση αυτό το νερό, ρίχνουμε το ρύζι και σβήνουμε τη φωτιά. Περιμένουμε λίγο να φουσκώσει το ρύζι. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμάρια σαν να γεμίζουμε ντομάτες γεμιστές. Ράβουμε με βελόνι και χοντρή κλωστή την πάνω μεριά από τα καλαμάρια για να μη φύγει η γέμιση. Θα περισσέψει λίγη γέμιση και θα περισσέψουν και λίγα μουστάκια από τα καλαμάρια. Στρώνουμε τα καλαμάρια σε ταψί και βάζουμε στο ταψί την υπόλοιπη γέμιση, τα υπόλοιπα μουστάκια και περίπου 1,5 ποτήρι νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 1 ώρα και 10 λεπτά.