Διεύθυνση

Ελ.Βενιζέλου 80-82, Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη
+30 2310 733 113

Μεταβολισμός…μήπως δεν τον γνωρίζουμε αρκετά καλά

Συχνά ακούμε την έκφραση “έχω απελπιστεί, δεν χάνω με τίποτα, ο μεταβολισμός μου είναι χάλια”. Τι είναι όμως ο μεταβολισμός;
Με τον όρο “μεταβολισμό” περιγράφουμε τις χημικές μεταβολές που  συντελούνται στον ανθρώπινο οργανισμό έτσι ώστε την χημική ενέργεια που προσλαμβάνει μέσω τον τροφών να την μετατρέψει σε διάφορες άλλες μορφές ενέργειας και κυρίως κινητική. O Γερμανός Φυσιολόγος Schwann, στις αρχές του 19ου αιώνα χρησιμοποίησε πρώτος αυτό τον όρο.
Από τι εξαρτώνται κυρίως οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού μας;

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες:

  1. Ο βασικός μεταβολισμός
  2. Η θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας και
  3. οι καθημερινές δραστηριότητες

Ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι ο βασικός μεταβολισμός , B.M.R (Basal Metabolic Rate), μέτρηση του οποίου μας δείχνει το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να κάνει τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή,  μεταβολισμός των κυττάρων, λειτουργία καρδιάς). Ο βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από : την ηλικία, το φύλο και τη μυϊκή μάζα.
Όσον αφορά στην θερμότητα, αυτή υπολογίζεται στο 10% του βασικού μεταβολισμού, όντας ο άνθρωπος σε κατάσταση ηρεμίας, ξαπλωμένος, φορώντας ελαφριά ρούχα και σε θερμοκρασία 25 C.
Αναφορικά τώρα με τις δραστηριότητες, είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο κινητικοί ή ασκούνται χρειάζονται μεγαλύτερα ποσά ενέργειας από άλλους που η εργασία τους ή η ζωή τους είναι περισσότερο καθιστική.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας είναι η επιφάνεια του σώματος (μετά από ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μειώνεται ο μεταβολισμός μας), η λειτουργία του θυρεοειδούς, το κάπνισμα, ο πυρετός, η κύηση κ.α.
Επομένως  η διατροφή δεν “φτιάχνει” ούτε “ρυθμίζει” τον βασικό μεταβολισμό μας.
Ο βασικός μεταβολισμός μπορεί να μειωθεί έπειτα από μια αυστηρή δίαιτα κυρίως επειδή έχει μειωθεί ο μυϊκός ιστός, ο μεταβολικά ενεργός ιστός του σώματός μας. Εκεί  οφείλεται επαναπρόσληψη  περισσότερων κιλών από αυτών που χάθηκαν.
Πως αντιστρέφεται αυτή η κατάσταση; Κάνοντας γυμναστική με βάρη.
Άλλος τρόπος να αυξήσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά είναι να αυξήσουμε τις δραστηριότητες μας.
Ο πιο απλός τρόπος είναι το περπάτημα, η χρησιμοποίηση σκάλας όπου αυτή είναι εφικτή αντί για το ασανσέρ, το πλύσιμο του αυτοκινήτου, για τους πιο προχωρημένους το ποδήλατο, το τρέξιμο ή το aerobic.